HUTTENFESTIVAL DE VLEK

publicaties-banner-Vlek

eigen initiatief 10 – daags festival

 

 

Op zaterdag 3 t/m zondag 11 september 2011 bouwden architecten, ontwerpers, en kunstenaars een dorp in de Spoorzone in Tilburg

 

Studio BOOT, Den Bosch
Studio Boot, initiator van De Vlek, is het multidisplinaire ontwerpbureau van duo Edwin Vollenbergh en Petra Janssen. Studio Boot verlegt de grenzen van het grafisch vak en gaat het experiment niet uit de weg. Studio Boot: Bij Naaiatelier Brechtje Fukkens kun je terecht voor re-use je T-shirt. Daarnaast tekent studio Boot voor grafisch ontwerp en routing. Petra had de artistieke leiding in handen.

‘n Vlek in de wereld die zich verplaatst en verder verspreidt. Waar je gewoon kunt zijn, op dat moment, een ‘open plek’ waar niets moet. In oude tijden konden de eerste pioniers een ‘thuis’ bouwen als het ze lukte om in 1 nacht een (plaggen)hut te bouwen en het vuur in de haard te laten branden. Een ‘vlek’ of ‘vrijheid’ was de eerste naam voor een nederzetting die speciale rechten kreeg. De tijdelijkheid van vestiging is een aspect, doorreizen, iets nieuws brengen, handel drijven, en weer wegwezen op weg naar een volgende locatie. De vorm past zich deels aan de omgeving aan. Dit principe inspireerde tot het idee voor Huttenfestival de ‘Vlek’.


“The art of making together” – De Kunst van het Samen Bouwen

We creëren een plek om vraagstukken in de architectuur en uit de samenleving uit te werken: tijdelijke bouwplaatsen die niet alleen de omgeving zichtbaar maken maar ook het leven en het ‘zijn’ faciliteren. In een wereld die gedomineerd wordt door beweging en privatisering zullen deze bouwwerken verbeelding, ‘tussentijd/zelftijd’ en gemeenschappelijkheid als uitgangspunt hebben.

 

 

 

Huttenfestival-100911-0465

 

Schermafbeelding 2015-06-02 om 15.34.31

 

 

Observatorium, Rotterdam
Observatorium, mede–initiatiator van De Vlek, is het samenwerkingsverband van kunstenaars Geert van de Camp, Andre Dekker en Ruud Reutelingsperger. HOME DEPOT  wordt een opslagplaats van alle materialen die gebruikt worden voor de bouw van de Vlek. Ze worden zo opgestapeld en geordend dat ze een bijzonder poortgebouw vormen. Er komen spullen bij en er gaan spullen af. Het Home Depot verandert constant van vorm. Het Home Depot moet bezoekers inspireren om zelf tot actie over te gaan om bij Fabriek te Kraak iets te gaan maken.

 

huttenhomedepot1

 

Detours, Denemarken
Het diverse en dynamische Bureau Detours werkt op de snijvlakken van kunst, design en architectuur. Met grote sociale betrokkenheid en een breed scala aan verschillende (media)uitingen zoeken ze de grenzen van de openbare ruimte op. Fabriek te Kraak kunnen bezoekers van de Vlek dagelijks eigen meubilair, schommel, tafel of bank, leren maken tijdens de workshop ‘ How  to make …’

 

cid_D10284A9-8841-4F37-A4E2-BE814FA8CC5B@studioboot

 

La Bolleur, Eindhoven
La Bolleur, is een multidisciplinaire design studio die zowel eigen projecten ontwikkelen als in opdracht werken voor verschillende bedrijven. Ze willen producten, installaties of events creëren die een breed en divers publiek bereiken.Brouwt zijn eigen bier in een speciaal ontworpen brouwerij voor de Vlek

 

Schermafbeelding 2015-06-02 om 15.35.23

 

Frank Havermans, Heeswijk
Frank Havermans is kunstenaar en ontwerper. Havermans maakt low-tech architectonische installaties die al dan niet functioneel zijn.  Installatie die geïnspireerd is op de bijzondere plek in de spoorzone nabij de kolossale polygonale hal.

 

Huttenfestival-100911-0024

 

Piet Hein Eek, Eindhoven
Ontwerper Piet Hein Eek is een ondernemer en visionair en vooral bekend geworden vanwege zijn sloophouten kasten. Uitgangspunt bij al zijn ontwerpen is het (her)gebruik van eerlijke materialen. Eten bij Piet, de kantine vd Vlek. Bouwers komen niets tekort tijdens de ‘schaft’….

 

Huttenfestival-100911-0498

 

Onix architecten, Groningen
Het werk van Onix architecten onderscheidt zich door ambachtelijkheid. Traditie en context worden geconfronteerd met state of the art technologie en concepten om zo tot nieuwe ontwerpoplossingen te komen.Architectonische installatie ‘hutboom’ het groen naar de stad en creëert een bijzondere intieme plek van bezinning, een folly midden in de stad met uitzicht op de treinen.

 

Huttenfestival-100911-0604

 

Hilberink bosch architecten, Berlicum
Architectenbureau Hilberink Bosch, mede-iniator van De Vlek, ontwerpt woningen met hang naar platteland en natuur, en verrassende omkering van materiaalgebruik en kleur. De installatie is een statement over nieuwbouw van de spoorzone. Modellen van oude en nieuwe gebouwen in de spoorzone huisvesten plattelandbewoners.

 

Huttenfestival-100911-0051

 

2012 Architecten, Rotterdam
2012Architecten is een architectenbureau dat de context benut voor ontwerp. Een ontwerp is niet het begin van een lineair process maar een fase in een continue cyclus van creatie en recreatie, gebruik en hergebruik. Speeltuin – Aldo van Eyck revisite
De speeltuinen van Aldo van Eyck waren erg speelrijk vanuit een simpele opzet. 2012 Architecten maakt vanuit dit idee verplaatsbare speeltoestellen van restmateriaal.

 

Huttenfestival-100911-0222

 

DE PASSIE VOOR BOUWEN IS OVERGESLAGEN OP TILBURGSE ORGANISATIES: 

BURO013 is een jong architectenburo gevestigd in Tilburg. Een buro dat graag ontwerpt, bouwt en onderneemt vanuit een maatschappelijk verantwoorde visie. Vanuit deze MVO visie werken zij op het snijvlak van architectuur, interieur, stedenbouw en openbare ruimte. Het T-huis van buro013 is een ode aan Tilburg en haar huidige textielindustrie.
Aan de basis ligt landschap van gerecyclede tapijttegels. Een landschap waar je lekker kunt zitten en ontspannen.

 

Huttenfestival-100911-0087

 

Eelt (Tilburg) Stadsmachine. Het interdisciplinair theatercollectief uit Tilburg neemt onder de artistieke leiding van Monique Zijp deel aan deze pilot van het Huttenfestival. Met deelnemers en de kunstprofessionals van het collectief gaat EELT op meerdere dagen van het festival de meest vluchtige bouwvorm in de praktijk brengen, die er te zien zal zijn. Eelt (Tilburg) Stadsmachine. EELT gaat shelters bouwen van het eigen EELTmateriaal, het nederigste bouwmateriaal dat je je kunt voorstellen: oude trappen en dekens.

 

Huttenfestival-100911-0187

 

Sociale Werkplaats Amarant (Tilburg) bouwt zijn eigen hut.
Een hut als een werkplaats als een atelier als een ontmoetingsplaats.
De WERKPLAATS Amarant biedt  kansen en ondersteuning voor de ontwikkeling van het individu en zijn of haar talenten.  Recycling/hergebruik van materialen is een van de kenmerken van de WERKPLAATS. Een hut als een werkplaats als een atelier als een ontmoetingsplaats.

 

amarant2